Lausuntopalvelu.fi

Utlåtande - Uppdaterande inventering av nationellt värdefulla landskapsområden, kompletterande samråd

Uppdaterande inventering av nationellt värdefulla landskapsområden, kompletterande samråd

Diarienummer för begäran om utlåtande: VN/6158/2020

Svarstiden gick ut: 31.12.2020

Uppgifter om begäran om utlåtande
Språket i begäran om utlåtande:
Inledning
Miljöministeriet begär in ställningstaganden och utlåtanden om ändringar i den uppdaterande inventeringen av nationellt värdefulla landskapsområden. Vi önskar i synnerhet få in synpunkter om de ändrade avgränsningarna av områdena, de områden som föreslås som nya landskapsområden samt om de två landskapsområdena som föreslås bli slopat i den uppdaterande inventeringen. Det är önskvärt att man i ställningstagandena och utlåtandena också kommenterar områdesbeskrivningarna för dessa områden, om det finns något att anmärka på i dessa.

I samrådsdokumenten presenteras de landskapsområden, som det föreslås ändringar till, samt nya förslag till landskapsområden. De dokument som är föremål för samråd finns officiellt framlagda som bilagor till denna begäran om utlåtande samt vid miljöministeriet och på miljöministeriets webbplats på adressen ym.fi/landskapssamrad. Materialet finns också tillgängligt vid närings-, trafik- och miljöcentralerna (ELY) vid behov.

I samrådet behandlas inte landskapsområden i Mellersta Finland, Södra Karelen, Södra Savolax, Norra Karelen och Mellersta Österbotten, eftersom de inte föreslås att ändras i förhållande till förslaget från år 2016. Även landskapsområdena i Lappland förslås förbli oförändrade i förhållande till förslaget från år 2016. Till Lappland föreslås dock tre nya landskapsområden.
 
På adressen ym.fi/landskapssamrad kan man bekanta sig med materialet från 2016, såsom en bakgrundspromemoria till den uppdaterande inventeringen samt en miljökonsekvensbedömning i enlighet med lagen om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program (200/2005). Det är ännu möjligt att framföra synpunkter även om detta material.
Bakgrund
Begäran om ställningstaganden och utlåtanden berör den uppdaterande inventeringen av nationellt värdefulla landskapsområden som blev klar år 2015 och vars första skede var föremål för offentligt samråds- och utlåtandeförfarande under 2016. I det andra skedet, som nu pågår, har miljöministeriet uppdaterat sin framställning utifrån ställningstaganden och utlåtanden samt kompletterande inventeringar. Miljöministeriet föreslår ändringar i avgränsningarna för 27 av de områden som var föremål för samråd och utlåtanden år 2016. Dessutom föreslås sex nya nationellt värdefulla landskapsområden. Två av de områden som var föremål för samråd och utlåtanden 2016 föreslås bli strukna från listan över nationellt värdefulla landskapsområden.

Åtgärderna som ingår i inventeringens andra skede presenteras närmare i den promemoria som ingår i samrådsmaterialet.

Inventeringen av de nationellt värdefulla landskapsområdena är en sådan nationell kulturmiljöinventering som avses i de riksomfattande målen för områdesanvändningen. I enlighet med de riksomfattande målen för områdesanvändningen ska kulturmiljöernas värden tryggas på nationell nivå. I områdesanvändningen är det nödvändigt att identifiera dessa områden och beakta dem så att deras värden tryggas.
Målsättningar
Den uppdaterande inventering som nu är föremål för samråd ger en uppdaterad och heltäckande utredning över nationellt värdefulla landskapsområden och är avsedd att ersätta den inventering av nationellt värdefulla landskapsområden som statsrådet genom sitt principbeslut godkänt år 1995 som en av myndigheterna utförd inventering som avses i de riksomfattande målen för områdesanvändningen enligt markanvändnings- och bygglagen (132/1999).
 
Länkar:

http://ym.fi/maisemakuuleminen - Ensimmäisen kuulemiskierroksen (2016) aineisto

http://ym.fi/landskapssamrad - Materialet från det första samråds- och utlåtandeförfarandet (2016)

https://arcg.is/1jSP09 - Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnin täydentävän kuulemisen karttapalvelu Karttjänst för den uppdaterande inventeringen av nationellt värdefulla landskapsområden (kompletterande samråd)

Bilagor:

Valtakunnallisten maisema-alueiden päivitysinventointi_toinen vaihe_taustamuistio.pdf - Taustamuistio: Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi, toinen vaihe

Uppdaterande inventering av nationellt värdefulla landskapsområden_kompletterande samråd_bakgrundspromeoria.pdf - Bakgrundspromemoria: Uppdaterande inventering av nationellt värdefulla landskapsområden, kompletterande samråd

Riikkaviidosasaččat árvvolaš duovddaguovlluid iventerema áigeguovdilastin_Dievasmahtti gullama_duogášmuittuhančálus.pdf - Duogášmuittuhančálus: Riikkaviidosasaččat árvvolaš duovddaguovlluid iventerema áigeguovdilastin, dievasmahtti gullama

Ehdotukset uusiksi maisema-alueiksi_Förslag till nya landskapsområden_2020.pdf - Ehdotukset uusiksi valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi Förslag till nya nationellt värdefulla landskapsområden

Muutosehdotukset (Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pirkanmaa)_Ändringsförslag (Egentliga Finland, Satakunta, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Birkaland).pdf - Muutosehdotukset Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin Förändringsförslag till de nationell värdefulla landskapsområden i Egentliga Finland, Satakunta, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland och Birkaland

Muutosehdotukset (Pohjois-Savo, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)_Ändringsförslag (Norra Savolax, Norra Österbotten, Kajanaland)_2020.pdf - Muutosehdotukset Pohjois-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin Förändringsförslag till de nationell värdefulla landskapsområden i Norra Savolax, Norra Österbotten och Kajanaland

Muutosehdotukset (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa)_Ändringsförslag (Södra Österbotten, Österbotten)_2020.pdf - Muutosehdotukset Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin Förändringsförslag till de nationell värdefulla landskapsområden i Södra Österbotten och Österbotten

Muutosehdotukset (Uusimaa, Kymenlaakso)_Ändringsförslag (Nyland, Kymmenedalen).pdf - Muutosehdotukset Uudenmaan ja Kymenlaakson valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin Förändringsförslag till de nationell värdefulla landskapsområden i Nyland och Kymmenedalen

Tidtabell
Ställningstagandet eller utlåtandet skickas till miljöministeriet senast 31.12.2020.
 
Svarsanvisningar för mottagare
Samrådsförfarandet pågår 24.11.–31.12.2020. Vänligen skicka ställningstaganden och utlåtanden genom att bevara denna begäran om ställningstagande eller utlåtande på tjänsten utlåtande.fi. Begäran om ställningstagande eller utlåtande kan också besvaras genom att skicka ett ställningstagande eller utlåtande till miljöministeriets registratorskontor (kirjaamo@ym.fi / Miljöministeriet, PB 35, 00023 Statsrådet).
 
För att underlätta hanteringen av responsen ber miljöministeriet att synpunkterna fördelas enligt de mellanrubriker som anges i utlåtandetjänsten.
 
För att avge ett ställningstagande eller utlåtande bör den som svarar registrera sig och logga in på tjänsten utlåtande.fi. Närmare anvisningar om hur tjänsten används finns under utlåtande.fi under rubriken Anvisningar > Bruksanvisningar. Stöd för ibruktagandet av tjänsten kan fås på adressen lausuntopalvelu.om@om.fi.
 
Ställningstagandena och utlåtandena behandlas vid miljöministeriet, som också svarar för de ändringar som eventuellt görs utifrån samrådsförfarandet och utlåtandena. Efter samrådsförfarandet och utlåtandena ber miljöministeriet relevanta ministerier och ämbetsverk om utlåtanden om den uppdaterande inventeringen.

OBS! Alla avgivna ställningstaganden och utlåtanden är offentliga och publiceras i tjänsten utlåtande.fi.

***

Begäran om utlåtande sänds till följande instanser:
 
Kunnat / Kommuner / Gieldat
Akaa
Alajärvi
Asikkala
Askola
Aura
Enontekiö / Eanodat
Eura
Forssa
Haapajärvi
Hailuoto
Hamina
Harjavalta
Hattula
Heinävesi
Helsinki / Helsingfors
Hollola
Huittinen
Hämeenkyrö
Hämeenlinna
Iisalmi
Iitti
Ikaalinen
Ilmajoki
Ilomantsi
Inari Anár / Aanaar / Aanar
Imatra
Inkoo / Ingå
Isokyrö
Janakkala
Joensuu
Jokioinen
Joroinen
Joutsa
Juupajoki
Juva
Jyväskylä
Jämsä
Kaarina
Kajaani
Kalajoki
Kangasala
Kankaanpää
Kannus
Karstula
Kauhajoki
Kauhava
Kemijärvi
Kemiönsaari / Kimitoön
Kempele
Kirkkonummi / Kyrkslätt
Kitee
Kittilä
Kokemäki
Kokkola / Karleby
Kolari
Kontiolahti
Korsnäs / Korsnäs
Kotka
Kouvola
Kristiinankaupunki / Kristinestad
Kuhmoinen
Kuopio
Kuortane
Kurikka
Kustavi
Kuusamo
Kärsämäki
Lahti
Laihia
Laitila
Lapinjärvi / Lappträsk
Lapinlahti
Lappeenranta
Lapua
Laukaa
Lempäälä
Leppävirta
Lieksa
Lieto
Liminka
Lohja / Lojo
Loppi
Loviisa / Lovisa
Lumijoki
Maalahti / Malax
Masku
Merikarvia
Miehikkälä
Mikkeli
Muhos
Muonio
Mustasaari / Korsholm
Mynämäki
Myrskylä / Mörskom
Naantali
Nakkila
Nivala
Nokia
Nurmes
Närpiö / Närpes
Orimattila
Oripää
Orivesi
Oulu
Padasjoki
Paimio
Paltamo
Parainen / Pargas
Parikkala
Pedersören kunta / Pedersöre
Pelkosenniemi
Pello
Pielavesi
Pihtipudas
Pirkkala
Pori
Porvoo / Borgå
Posio
Pudasjärvi
Pukkila
Punkalaidun
Puolanka
Puumala
Pyhtää / Pyttis
Pälkäne
Pöytyä
Raasepori / Raseborg
Rantasalmi
Rautalampi
Rautjärvi
Reisjärvi
Rovaniemi
Ruokolahti
Ruovesi
Saarijärvi
Salla
Salo
Sastamala
Savitaipale
Savonlinna
Savukoski
Seinäjoki
Sievi
Siilinjärvi
Simo
Siuntio / Sjundeå
Sodankylä / Soađegilli
Sotkamo
Sulkava
Suomussalmi
Sysmä
Säkylä
Taipalsaari
Taivalkoski
Tammela
Tampere
Tohmajärvi
Toholampi
Toivakka
Tornio
Turku / Åbo
Tyrnävä
Ulvila
Utajärvi
Utsjoki / Ohcejohka
Uusikaarlepyy / Nykarleby
Uusikaupunki
Vaala
Vaasa / Vasa
Valkeakoski
Vantaa / Vanda
Varkaus
Vehmaa
Vesilahti
Veteli
Vihti
Virolahti
Virrat
Vöyri / Vörå
Ylitornio
Ylivieska
Ylöjärvi
Ypäjä
Ähtäri
Äänekoski
 
Landskapsförbunden
Sydkarelens förbund
Södra Österbottens förbund
Södra Savolax landskapsförbund
Tavastlands förbund
Kajanalands förbund
Mellersta Österbottens förbund
Mellersta Finlands förbund
Kymmenedalens förbund
Lapplands förbund
Birkalands förbund
Österbottens förbund
Norra Karelens landskapsförbund
Norra Österbottens förbund
Norra Savolax förbund
Päijänne-Tavastlands förbund
Satakundaförbundet
Nylands förbund
Egentliga Finlands förbund
Kommunförbundet
 
Närings-, trafik- och miljöcentralerna
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Savolax
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Tavastland
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Sydöstra Finland
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Kajanaland
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Mellersta Finland
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Lappland
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Birkaland
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Österbotten
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Norra Karelen
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Norra Österbotten
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Norra Savolax
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Satakunta
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland
 
Förvaltningsorgan, kommissioner och delegationer
Kallankari-öarnas öråd
Landsbygdspolitiska rådet
Sametinget
Skärgårdsdelegationen
Finsk-svenska gränsälvskommissionen
Finsk-ryska kommissionen för utnyttjandet av gränsvattnen
Finsk-norska gränsvattenkommissionen
 
Statens ämbetsverk och forsknings- och sakkunniganstalter
Finlands miljöcentral
Naturresurscentralen
Forststyrelsen
Museiverket
Livsmedelsverket
Trafikledsverket
 
Museer med riksansvar
Forum Marinum
Lusto – Finlands skogsmuseum
Mobilia bil- och vägmuseum
Samemuseet Siida (fungerar även som museum med regionalt ansvar)
Finlands arkitekturmuseum
Finlands jordbruksmuseum Sarka
Finlands Järnvägsmuseum
Tekniska museet
Arbetarmuseet Werstas
 
Museer med regionalt ansvar
Helsingfors stadsmuseum
Tavastehus stadsmuseum
Museerna i Joensuu
Museerna i Jyväskylä
Kajanalands Museum
K.H. Renlunds museum
Kuopio kulturhistoriska museum
Kymmenedalens museum
Museerna i Lahtis
Lapplands landskapsmuseum
Museerna i Villmanstrand
Västra Nylands museum
Museo- ja tiedekeskus Luuppi
Borgå museum
Satakunda museum
Nyslotts landskapsmuseum
Museerna i Seinäjoki
Museerna i Tammerfors
Tornedalens museum
Åbo museicentral
Vasa stads museer
 
Organisationer och övriga samfund
Tapio Oy
Finlands skogscentral
Pellervon taloustutkimus PTT
ProAgria Keskusten Liitto
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf
Finlands Yrkesfiskarförbund FYFF r.f.
Renbeteslagsföreningen
Jordägarnas Förbund r.y.
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
Finlands naturskyddsförbund rf
Natur och Miljö rf
Finlands Byar rf
Finlands Hembygdsförbund rf
Grönmiljöförbundet rf
Stiftelsen för Kulturarvet i Finland sr
Främjandet av Kulturarvet i Finland rf
Talonpoikaiskulttuurisäätiö sr
Föreningen för miljöfostran FEE Suomi rf
Samfundet för kulturmiljöforskning rf
Finlands landskapsområden arkitektförbund MARK rf
Finlands arkitektförbund SAFA rf
Beredare
Närmare uppgifter ges av:

Miljöråd Tapio Heikkilä, Miljöministeriet, tfn +358 295 250 166, fornamn.efternamn@ym.fi
Planerare Hannu Linkola, SYKE, tfn +358 295 252 214, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
Planerare Sonja Forss, SYKE, tfn +358 295 251 120, fornamn.efternamn@ymparisto.fi
Sändlista:
Akaan kaupunki    
Alajärven kaupunki    
Asikkalan kunta    
Askolan kunta    
Auran kunta    
Enontekiön kunta    
Etelä-Karjalan liitto    
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus    
Etelä-Pohjanmaan liitto    
Etelä-Savon ELY-keskus    
Etelä-Savon maakuntaliitto    
Euran kunta    
FEE Suomi    
Forssan kaupunki    
Forum Marinum    
Haapajärven kaupunki    
Hailuodon kunta    
Haminan kaupunki    
Harjavallan kaupunki    
Hattulan kunta    
Heinäveden kunta    
Helsingin kaupunginmuseo    
Helsingin kaupunki    
Hollolan kunta    
Huittisten kaupunki    
Hämeen ELY-keskus    
Hämeen liitto    
Hämeenkyrön kunta    
Hämeenlinnan kaupunginmuseo    
Hämeenlinnan kaupunki    
Iisalmen kaupunki    
Iitin kunta    
Ikaalisten kaupunki    
Ilmajoen kunta    
Ilomantsin kunta    
Imatran kaupunki    
Inarin kunta    
Inkoon kunta    
Isonkyrön kunta    
Janakkalan kunta    
Joensuun kaupunki    
Joensuun museot    
Jokioisten kunta    
Joroisten kunta    
Joutsan kunta    
Juupajoen kunta    
Juvan kunta    
Jyväskylän kaupunki    
Jyväskylän museot    
Jämsän kaupunki    
K.H. Renlundin museo    
Kaakkois-Suomen ELY-keskus    
Kaarinan kaupunki    
Kainuun ELY-keskus    
Kainuun liitto    
Kainuun Museo    
Kajaanin kaupunki    
Kalajoen kaupunki    
Kallankarien karineuvosto    
Kangasalan kaupunki    
Kankaanpään kaupunki    
Kannuksen kaupunki    
Karstulan kunta    
Kauhajoen kaupunki    
Kauhavan kaupunki    
Kemijärven kaupunki    
Kemiönsaaren kunta    
Kempeleen kunta    
Keski-Pohjanmaan liitto    
Keski-Suomen ELY-keskus    
Keski-Suomen liitto    
Kirkkonummen kunta    
Kiteen kaupunki    
Kittilän kunta    
Kokemäen kaupunki    
Kokkolan kaupunki    
Kolarin kunta    
Kontiolahden kunta    
Korsholm kommun    
Korsnäs kommun    
Kotiseutuliitto    
Kotkan kaupunki    
Kouvolan kaupunki    
Kristiinankaupungin kaupunki    
Kuhmoisten kunta    
Kulttuuriympäristötutkimuksen seura    
Kuntaliitto    
Kuopion kaupunki    
Kuopion kulttuurihistoriallinen museo    
Kuortaneen kunta    
Kurikan kaupunki    
Kustavin kunta    
Kuusamon kaupunki    
Kymenlaakson liitto    
Kymenlaakson museo    
Kärsämäen kunta    
Lahden kaupunki    
Lahden museot    
Laihian kunta    
Laitilan kaupunki    
Lapin ELY-keskus    
Lapin liitto    
Lapinjärven kunta    
Lapinlahden kunta    
Lappeenrannan kaupunki    
Lappeenrannan museot    
Lapuan kaupunki    
Laukaan kunta    
Lempäälän kunta    
Leppävirran kunta    
Liedon kunta    
Lieksan kaupunki    
Limingan kunta    
Lohjan kaupunki    
Lopen kunta    
Loviisan kaupunki    
Lumijoen kunta    
Luonnonvarakeskus    
Lusto - Suomen metsämuseo    
Länsi-Uudenmaan museo    
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus    
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK    
Maanomistajain liitto    
Maaseutupolitiikan neuvosto    
Malax kommun    
Maskun kunta    
Merikarvian kunta    
Metsähallitus    
Miehikkälän kunta    
Mikkelin kaupunki    
Mobilia auto- ja tiemuseo    
Muhoksen kunta    
Muonion kunta    
Museo- ja tiedekeskus Luuppi    
Museovirasto    
Mynämäen kunta    
Myrskylän kunta    
Naantalin kaupunki    
Nakkilan kunta    
Natur och Miljö rf.    
Nivalan kaupunki    
Nokian kaupunki    
Nurmeksen kaupunki    
Närpes stad    
Orimattilan kaupunki    
Oripään kunta    
Oriveden kaupunki    
Oulun kaupunki    
Padasjoen kunta    
Paimion kaupunki    
Paliskuntain yhdistys    
Paltamon kunta    
Paraisten kaupunki    
Parikkalan kaupunki    
Pedersöre kommun    
Pelkosenniemen kunta    
Pellervon taloustutkimus    
Pellon kunta    
Pielaveden kunta    
Pihtiputaan kunta    
Pirkanmaan ELY-keskus    
Pirkanmaan liitto    
Pirkkalan kunta    
Pohjanmaan ELY-keskus    
Pohjanmaan liitto    
Pohjois-Karjalan ELY-keskus    
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto    
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus    
Pohjois-Pohjanmaan liitto    
Pohjois-Savon ELY-keskus    
Pohjois-Savon liitto    
Porin kaupunki    
Porvoon kaupunki    
Porvoon museo    
ProAgria    
Pudasjärven kaupunki    
Pukkilan kunta    
Punkalaitumen kunta    
Puolangan kunta    
Puumalan kunta    
Pyhtään kunta    
Päijät-Hämeen liitto    
Pälkäneen kunta    
Pöytyän kunta    
Rantasalmen kunta    
Raseborg stad    
Rautalammin kunta    
Rautjärven kunta    
Reisjärven kunta    
Rovaniemen kaupunki    
Ruokavirasto    
Ruokolahden kunta    
Ruoveden kunta    
Saamelaiskäräjät    
Saamelaismuseo Siida    
Saarijärven kaupunki    
Saaristoasiain neuvottelukunta    
Sallan kunta    
Salon kaupunki    
Sastamalan kaupunki    
Satakunnan ELY-keskus    
Satakunnan Museo    
Satakuntaliitto    
Savitaipaleen kunta    
Savonlinnan kaupunki    
Savonlinnan maakuntamuseo    
Savukosken kunta    
Seinäjoen kaupunki    
Seinäjoen museot    
Sievin kunta    
Siilinjärven kaupunki    
Simon kunta    
Siuntion kunta    
Sodankylän kunta    
Sotkamon kunta    
Sulkavan kunta    
Suomalais-norjalainen rajavesikomissio    
Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio    
Suomalais-venäläinen rajavesistökomissio    
Suomen ammattikalastajaliitto/Finlands yrkesfiskarförbund    
Suomen arkkitehtiliitto    
Suomen arkkitehtuurimuseo    
Suomen Kulttuuriperinnon Säätiö    
Suomen Kulttuuriperinnön Tuki ry    
Suomen kylätoiminta ry    
Suomen luonnonsuojeluliitto    
Suomen maatalousmuseo Sarka    
Suomen maisema-arkkitehtiliitto    
Suomen metsäkeskus    
Suomen Rautatiemuseo    
Suomen ympäristökeskus    
Suomussalmen kunta    
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC    
Sysmän kunta    
Säkylän kunta    
Taipalsaaren kunta    
Taivalkosken kunta    
Talonpoikaiskulttuurisäätiö    
Tammelan kunta    
Tampereen kaupunki    
Tampereen museot    
Tapio Oy    
Tekniikan museo    
Tohmajärven kunta    
Toholammin kunta    
Toivakan kunta    
Tornion kaupunki    
Tornionlaakson museo    
Turun kaupunki    
Turun museokeskus    
Tyrnävän kunta    
Työväenmuseo Werstas    
Ulvilan kaupunki    
Utajärven kunta    
Utsjoen kunta    
Uudenkaarlepyyn kaupunki    
Uudenkaupungin kaupunki    
Uudenmaan ELY-keskus    
Uudenmaan liitto    
Vaalan kunta    
Vaasan kaupunki    
Vaasan museot    
Valkeakosken kaupunki    
Vantaan kaupunki    
Varkauden kaupunki    
Varsinais-Suomen ELY-keskus    
Varsinais-Suomen liitto    
Vehmaan kunta    
Vesilahden kunta    
Vetelin kunta    
Vihdin kunta    
Viherympäristöliitto    
Virolahden kunta    
Virtain kaupunki    
Väylä    
Vörå kommun    
Ylitornion kunta    
Ylivieskan kaupunki    
Ylöjärven kaupunki    
Ypäjän kunta    
Ähtärin kaupunki    
Äänekosken kaupunki    
Ämnesord

Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet, maisema-alueet, maisema, maisemanhoito, valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet