Ohjeet

Käyttöohjeet


Lataa käyttöopas (PDF 4 MB)
Lataa pääkäyttäjän opas (PDF 540 kt)

Lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistut lausuntopyynnöt ja lausunnot ovat kaikkien palvelun käyttäjien vapaasti saatavilla. Lausuntopyynnöt-sivulla voit selata sekä lausunnolla olevia että suljettuja lausuntopyyntöjä. Klikkaamalla yksittäisen lausuntopyynnön otsikkoa voit tutustua myös kyseiseen lausuntopyyntöön annettuihin lausuntoihin.

Mikäli haluat antaa lausunnon avoinna olevaan lausuntopyyntöön tai luoda uuden lausuntopyynnön, tulee sinun rekisteröityä ja kirjautua palveluun.

Rekisteröityminen

Pääset rekisteröitymään palveluun klikkaamalla yläpalkin oikean laidan ”Rekisteröidy”-linkkiä.

Palveluun voi rekisteröityä organisaation edustajana tai luoda henkilökohtaisen profiilin.

 1. Jos haluat antaa lausunnon omana itsenäsi, valitse ”Rekisteröidy Suomi.fi-tunnistuksella” ja “Henkilökohtainen profiili”. Lausunnonantajana näkyy tällöin oma nimesi.
 2. Jos sen sijaan annat lausunnon organisaation nimissä työntekijänä, virkamiehenä, luottamushenkilönä jne. valitse
 • ”Rekisteröidy Virtu-tunnuksilla”, jos organisaatiollasi on käytössä Virtu- tunnistautuminen; TAI
 • ”Rekisteröidy Suomi.fi-tunnistuksella” ja “Organisaation edustaja”

Tällöin lausunnonantajana näkyy ensisijaisesti organisaation nimi ja halutessasi myös omasi.

Rekisteröityminen Suomi.fi-tunnistuksella

Tietojen täyttämisen jälkeen klikkaa “Vahvista sähköpostiosoite”-painiketta. Rekisteröitymisen jälkeen saat automaattisen sähköpostiviestin, jossa on linkki sähköpostiosoitteen vahvistamiseen. Klikkaamalla linkkiä vahvistat, että sähköpostiosoite kuuluu sinulle ja sinut ohjataan seuraavaksi Suomi.fi-tunnistautumiseen.

Klikkaa ”Vahvista rekisteröityminen”-painiketta, jolloin pääset Suomi.fi-tunnistautumispalveluun. Valitse haluamasi tunnistautumismenetelmä (pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti). Tunnistautumisen jälkeen sinut ohjataan takaisin lausuntitopalvelu.fi:hin luodaksesi salasanan. Salasanan luotuasi olet kirjautunut sisään lausuntopalvelu.fi-sivustolle.

Jos olet valtion tai kunnan virkamies, voit pyytää itsellesi virkamiesasemaa. Lausuntopyynnön luominen edellyttää virkamiesasemaa, lausuntojen jättämiseen sitä ei tarvita.

Pääset omaan profiiliisi klikkaamalla yläpalkista käyttäjänimeäsi, joka on linkki profiilitietojesi muokkaussivulle. Klikkaa sivun keskiosassa näkyvää ”Pyydä tunnuksellesi virkamiesasemaa” -linkkiä ja täytä tarvittavat tiedot. Klikkaa lopuksi ”Pyydä virkamiesasema ” painiketta, jonka jälkeen ylläpito vahvistaa virkamiesasemasi.

Rekisteröityminen Virtu- tunnuksilla

Lisää edustamasi organisaation nimi, valitse organisaation toimiala ja klikkaa ”Rekisteröidy Virtu-tunnuksilla” -painiketta. Siirryt Virtu- tunnistautumispalveluun ja tunnistautumisen jälkeen sinut ohjataan takaisin lausuntopalvelu.fi:hin sisäänkirjautuneena. Virtu-tunnistautuneet saavat automaattisesti virkamiesaseman, jolloin pääset luomaan lausuntopyyntöjä.

Omien tietojen hallinta

Pääset muokkaamaan ja täydentämään omia tietojasi klikkaamalla sisäänkirjautuneena yläpalkista käyttäjänimeäsi, joka on linkki profiilitietojesi muokkaussivulle.

Profiilisivulla voit myös valita itseäsi kiinnostavat asiasanat, joiden perusteella saat ilmoituksia näihin liittyvistä lausuntopyynnöistä.

Ohjeet lausunnon antamiseksi

1. Rekisteröidy lausuntopalvelu.fi:hin

Lausuntopalvelu.fi:ssä lausunnon voi antaa kuka tahansa palveluun rekisteröitynyt ja vahvasti tunnistautunut käyttäjä. Riippuen käyttäjäprofiilin tyypistä, palvelussa näkyy lausunnonantajan henkilönimi tai organisaation nimi. Pääset rekisteröitymään palveluun klikkaamalla yläpalkin oikean laidan ”Rekisteröidy”-linkkiä.

2. Aloita lausunnon tekeminen
 • Klikkaa ”Lausuntopyynnöt”-osiossa haluamasi lausuntopyynnön otsikkoa, jolloin pääset tutustumaan sen sisältöön ja esitettyihin kysymyksiin.
 • Jos olet saanut lausuntopyynnön sähköpostitse, käytä saamaasi linkkiä, joka vie suoraan ko. lausuntopyyntöön lausuntopalvelu.fi:ssä. Älä jaa linkkiä organisaatiosi ulkopuolelle, koska se on organisaatio-/henkilökohtainen.
 • Vastaa lausuntopyynnössä esitettyihin kysymyksiin > Tallenna ja jatka myöhemmin TAI > Lähetä lausunto.
 • Jos annat lausunnon organisaation nimissä, huolehdi siitä, että lausunnon valmistelu tapahtuu organisaatiosi sisäisten käytäntöjen mukaisesti. Pyydä tarvittaessa lausunnolle asianumero organisaatiosi kirjaamosta.
3. Julkaise lausunto
 • Jos annat lausunnon omissa nimissäsi, voit julkaista sen heti kysymyksiin vastattuasi klikkaamalla ”Lähetä lausunto ilman hyväksyntää” -painiketta.
 • Jos annat lausunnon organisaation nimissä, huolehdi siitä, että lausunnon hyväksyminen tapahtuu organisaatiosi käytäntöjen mukaisesti. Lausuntoluonnoksen valmistuttua lähetä se organisaatiosi käytäntöjen mukaisesti hyväksyttäväksi klikkaamalla ”Lähetä lausunto hyväksyttäväksi” -painiketta. Lausunnon hyväksyjä voi hyväksyä ja julkaista lausunnon, muokata sitä tai palauttaa sen valmisteluun.
 • Huolehdi hyväksytyn ja julkaistun lausunnon arkistoimisesta organisaatiosi käytäntöjen mukaisesti.

Ohjeet lausuntopyynnön laatimiseksi

Lausuntopyyntöjä voivat julkaista vain julkishallinnon organisaatiot, kuten ministeriöt ja muut valtion virastot ja laitokset, sekä kunnat.

1. Rekisteröidy lausuntopalveluun

Pääset rekisteröitymään palveluun klikkaamalla yläpalkin oikean laidan ”Rekisteröidy”-linkkiä.

2. Luo uusi lausuntopyyntö
 • Varmista, että sinulla on lausuntopyynnön luomiseksi tarvittava virkamiesasema. Virtu-tunnistautuneilla virkamiesasema on automaattisesti, Suomi.fi-tunnistautuneiden tulee pyytää sitä palvelussa erikseen.
 • Huolehdi siitä, että lausuntopyynnön valmistelu ja hyväksyntä tapahtuvat organisaatiosi sisäisten käytäntöjen mukaisesti. Pyydä tarvittaessa laulausuntopyynölle asianumero tai muu tunniste organisaatiosi kirjaamosta.
 • Aloita lausuntopyynnön luominen kirjautumalla sisään palveluun. Klikkaa sen jälkeen painiketta ”Luo uusi lausuntopyyntö”.
 • Täytä lausuntopyynnön taustatiedot: Johdanto, Tavoitteet, Lausuntopyynnön vastuuvalmistelija, jne.
 • Kutsu valmistelutiimiin ne henkilöt, joille tulee muokkausoikeus lausuntopyyntöön. Myös valmistelutiimin jäsenten tulee rekisteröityä ja kirjautua palveluun.
 • Lisää lausuntopyynnön sisältö. Voit luoda sisällön joko kirjoittamalla suoraan palvelun lomakekenttiin tai tuomalla tekstit Word-tiedostosta. Huomioi, että Word- tiedostossa tulee olla sisällysluettelo, jotta kappaleotsikot sijoittuvat omiin palkkeihin lausuntopyynnössä. Tämä helpottaa erityisesti pitkien lausuntopyyntöjen lukemista.
 • Lausuntopyyntöön kannattaa lisätä valintakysymyksiä ja avoimia kysymyksiä, joilla voit ohjata lausunnonantajia vastaamaan juuri niihin teemoihin, joista haluat kommentteja. Käytä selkeää kieltä ja kysy asioista, joista erityisesti haluat tietoja.
3. Muista kieliversiot
 • Viranomaisen tulee huomioida kielilain mukaiset velvoitteensa lausuntopyyntöä julkaistessaan. Kielilain mukaan valtion, hyvinvointialueen, hyvinvointiyhtymän ja kunnallisen viranomaisen yleisölle suunnatussa tiedottamisessa on kaksikielisessä kunnassa käytettävä suomen ja ruotsin kieltä. Kaksikielisen viranomaisen ilmoitukset, kuulutukset ja julkipanot sekä muut yleisölle annettavat tiedotteet tulee antaa suomen ja ruotsin kielellä. Myös Lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistavassa lausuntopyynnössä kaksikielisen viranomaisen tulee käyttää suomea ja ruotsia, eli käytännössä julkaista lausuntopyyntö molemmilla kielillä. Kielilaissa säädetään myös siitä, missä laajuudessa esimerkiksi säädösehdotuksia ja mietintöjä tulee kääntää ruotsin kielelle. Tarkempia tietoja kielistä säädösvalmistelun yhteydessä löytyy Säädösvalmistelun kuulemisoppaasta: http://kuulemisopas.finlex.fi
 • Lausuntopalvelu.fi toimii suomeksi ja ruotsiksi. Jos lausuntopyyntö julkaistaan molemmilla kielillä, teetä käännös ajoissa ja lisää se lausuntopalvelu.fi:hin ennen lausuntopyynnön julkaisua.
 • Kun lausuntopyyntö on valmis käännettäväksi, klikkaa ”Lausuntopyynnön taustatiedot” -kohdassa sivun oikeassa laidassa olevaa ”Kieliversiot”-painiketta ja valitse käytettävät kieliversiot.
 • Klikkaa ”Lataa käännöstiedosto” tallentaaksesi Excel-tiedoston omalle työasemallesi. Kun olet tehnyt käännökset Excel-tiedostoon, tallenna ja lataa se palveluun klikkaamalla ”Selaa” ja valitsemalla tiedosto omalta työasemaltasi.
 • Klikkaa ”Lataa tiedosto” ja ”Tallenna kieliversiot”.
 • Muista käännättää myös lausuntopyynnön saateviestin teksti.
4. Hyväksy ja julkaise lausuntopyyntö
 • Valmis lausuntopyyntö tulee aina hyväksyä organisaatiossasi ennen sen julkaisemista, joten muista lisätä hyväksyjä lausuntopyyntöön. Hyväksyjän tulee rekisteröityä palvelun käyttäjiksi.
 • Voit tarvittaessa tallentaa valmiin lausuntopyynnön omalle koneellesi (pdf tai doc) tai tulostaa sen.
 • Kun lausuntopyyntö on hyväksytty, joko hyväksyjä tai vastuuvalmistelija julkaisee sen lausuntopalvelu.fi:ssä.
 • Huolehdi hyväksytyn ja julkaistun lausuntopyynnön arkistoimisesta organisaatiosi käytäntöjen mukaisesti.
5. Viesti ja tiedota lausuntopyynnöstä
 • Voit lähettää lausuntopyynnön sähköpostitse valitsemillesi vastaanottajille jakelulistan avulla.
 • Voit julkaista suoran linkin lausuntopyyntöön esimerkiksi organisaatiosi verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Klikkaa valmiin lausuntopyynnön otsikkoa ja kopioi linkin osoite selaimesi osoitekentästä.
6. Seuraa saapuneita lausuntoja
 • Voit seurata saapuneita lausuntoja reaaliaikaisesti lausuntopalvelu.fi:ssä tai tilata ne sähköpostiisi.
 • Muuten kuin lausuntopalvelu.fi:n kautta saapuvat lausuntopyynnöt voidaan haluttaessa tallentaa myös lausuntopalvelu.fi:hin kyseisen lausuntopyynnön Niitä ei kuitenkaan voi analysoida palvelun kautta annettujen vastausten yhteydessä.
7. Lausuntokierroksen päätyttyä
 • Voit ladata palvelun kautta saapuneet lausunnot yksitellen tai yhtenä pdf-tiedostona (toimita saapuneet lausunnot organisaatiosi asiakirjahallintaan elleivät ole sähköpostijakelussa).
 • Hyödynnä lausuntopalvelu.fi:n raportointityökaluja lausuntotiivistelmän/yhteenvedon laatimisessa.
 • Tallenna valmis lausuntotiivistelmä sekä lausuntopalvelu.fi:hin että organisaatiosi asiakirjahallintaan. Lähetä tiivistelmä tiedoksi niille, jotka antoivat lausunnon, ja julkaise se organisaatiosi verkkosivuilla.


Lisätietoja ja käyttäjätuki: Jos sinulla on kysyttävää, ota tarvittaessa yhteys organisaatiosi pääkäyttäjään (ministeriöt) tai käyttäjätukeen osoitteessa lausuntopalvelu.om@gov.fi