Ge utlåtande
Lausuntopyyntö työryhmän luonnoksesta maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmaksi (MISU)
Svarstiden gick ut: 18.5.2022
Uppgifter om begäran om utlåtande
Johdanto
Tausta
Maankäyttösektorilla viitataan YK:n ilmastosopimuksen ja Pariisin sopimuksen tarkastelujen mukaisesti maankäyttöön, maankäytön muutokseen ja metsätalouteen. Päämääränä on kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti edistää maankäytön, metsätalouden ja maatalouden siirtymistä kohti ilmastokestävyyttä eli päästöjen vähentämistä, nielujen aikaansaamien poistumien vahvistamista sekä sopeutumista ilmastonmuutokseen.
Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman valmistelussa lähtökohtana on ollut hallitusohjelman mukaisesti saavuttaa ilmastotavoitteet mahdollisimman kustannustehokkaalla ja oikeudenmukaisella tavalla. Suunnitelma on laadittu noudattaen yleisesti samoja periaatteita ja menettelytapoja, joita nykyinen ilmastolaki (609/2015) sekä uudistettavana oleva ilmastolaki (HE 27/2022) edellyttävät. Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma tulee osaksi uuden ilmastolain mukaista ilmastopolitiikan suunnittelujärjestelmää.
Suunnitelmassa määritetään tavoite sekä toimenpiteet, joilla tavoite saavutetaan. Maankäyttösektorilla toteutettavien lisätoimien tavoiteltu vuosittainen nettovaikutus on vähintään 3 Mt CO2-ekvivalenttia vuodessa vuoteen 2035 mennessä. Tavoite perustuu hallituksen Vuosaaren ilmastokokouksessa 3.2.2021 julkistamaan tiekarttaan Hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteen saavuttamiseksi.
Suunnitelma kattaa maankäytön muutoksiin, maatalousmaiden hiilidioksidipäästöihin, metsiin ja pitkäikäisiin puutuotteisiin kohdentuvat toimenpiteet sekä useita erilaisia poikkileikkaavia toimenpiteitä. Suunnitelma sisältää kunkin toimenpiteen osalta tiiviin kuvauksen sen toteuttamistavasta, ajoituksesta sekä resursseista. Lisäksi suunnitelma sisältää arvion toimenpiteiden alustavista ilmastovaikutuksesta vuosina 2030 ja 2035 sekä selostuksen kuinka toimenpiteitä ja niiden vaikutuksia seurataan. Toimenpiteisiin ja niiden vaikutuksiin liittyy vielä epävarmuuksia, joten suunnitelmassa esitetään tutkimuksen ja seurantajärjestelmän kehittämistä edelleen.
Suunnitelmalla on yhtymäkohtia erityisesti keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmaan ja ilmasto- ja energiastrategiaan ja tämä on huomioitu osana valmistelua. Suunnitelman laatimisessa on otettu huomioon ilmasto- ja energiastrategian sekä keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman laatimisessa käytetyt taustalaskelmat ja skenaariot (Hiilineutraali Suomi 2035: Maankäyttö- ja maataloussektorin skenaariot). Luonnonvarakeskus laatii parhaillaan vielä täydentävän skenaariotarkastelun esitettyjen toimenpiteiden vaikutuksista. Tavoitteena on julkistaa tulokset vielä lausuntokierroksen aikana huhtikuussa.
Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman ympäristövaikutusten arvioinnista (SOVA-hanke) vastasivat Gaia Consulting Oy ja Pellervon taloustutkimus PTT ry. Ympäristövaikutusten arviointi on kytkeytynyt tiiviisti suunnitelman valmisteluun ja sen tuloksia hyödynnetään suunnitelman toimenpiteiden määrittelyssä. SOVA-hankkeessa arvioitiin myös, miten ilmastosuunnitelma huomioi oikeudenmukaisen siirtymän periaatteet ja kestävän kehityksen tavoitteet.
Tavoitteet
- Onko ehdotettu maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman toimenpidekokonaisuus tasapainoinen, vaikuttava ja toteuttamiskelpoinen?
- Toimeenpanon näkökulmasta maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmassa hyväksyttävyys ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä. Arvioi niiden toteutumista suunnitelmassa.
- Muuta huomioitavaa suunnitelmaluonnoksesta.
Linkit
https://www.gaia.fi/wp-content/uploads/Loppuraportti_Maankayttosektorin-ilmastosuunnitelman-ymparistoselostus_final.pdf - Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman ympäristöselostus (SOVA), Gaia Consulting Oy (på finska)
https://www.ptt.fi/julkaisut-ja-hankkeet/kaikki-julkaisut/maankayttosektorin-ilmastosuunnitelman-kustannusvaikutusten-arviointi.html - Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman kustannusvaikutusten arviointi, Pellervon taloustutkimus PTT ry (på finska)
https://mmm.fi/hanke2?tunnus=MMM014:00/2021 - Hankeikkuna (på finska)
https://mmm.fi/sv/projekt2?tunnus=MMM014:00/2021 - Hankeikkuna (på svenska)
Liitteet:
Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma_Luonnos_14042022.pdf -
Inledning, mål och åtgärder.pdf - Ilmastosuunnitelman johdanto, tavoitteet ja toimenpiteet ruotsiksi (på svenska)
Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma_luonnos_14042022_päivitetty 03052022.pdf - Päivitetty luonnos 3.5.2022 luvun 8.2 ja liite 1 osalta (på finska)
Aikataulu
Vastausohjeet vastaanottajille
Lausunnon antaakseen vastaajan tulee rekisteröityä ja kirjautua Lausuntopalvelu.fi:hin. Tarkemmat ohjeet palvelun käyttämiseksi löytyvät Lausuntopalvelu.fi:n sivuilta Ohjeet > Käyttöohjeet. Palvelun käyttöönoton tukea voi pyytää osoitteesta [email protected].
Mikäli et halua rekisteröityä palveluun, lausunnon voi lähettää myös sähköpostitse maa-ja metsätalousministeriön kirjaamoon ([email protected]).
Lausunnossa pyydetään mainitsemaan asianumero VN/4507/2021. VAHVA-ministeriöitä pyydetään ensisijaisesti antamaan lausunto lausuntopalvelu.fi:n kautta. Tämän lisäksi lausunto (vastaus) viedään VAHVAan sille asialle, johon lausunto liittyy.
Kaikki annetut lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan lausuntopalvelu.fi:ssä.
Lausuntopyynnöstä, suunnitelman sisältyvästä johdannosta ja keskeisistä toimenpiteistä pyritään julkaisemaan ruotsinkielinen käännös lausuntopalvelussa toukokuun alussa.
Valmistelijat
Heikki Granholm
Yksikön päällikkö, luonnonvaraneuvos
[email protected], p. 029 5162 130
Tia-Maria Virtanen
Erityisasiantuntija
[email protected], p. 029 5162 066
Anna Salminen
Erityisasiantuntija
[email protected], p. 029 5162 002
Joel Järvinen
Erityisasiantuntija
[email protected], p. 029 5162 133
Mediatiedusteluihin vastaa:
Erika Keppola
Viestintäasiantuntija
[email protected], p. 029 5162 187
Jakelu:
MMM | ||
MMM | ||
MMM | ||
MMM | ||
MMM |
Asiasanat
ilmastopolitiikka
maatalous
metsätalous
maatalouspolitiikka
ilmastonmuutos
hiilineutraalisuus
MISU
Maankäyttösektori
maankäytön muutokset
hiilimarkkina
hiilineutraalius
hiilineutraali 2035
sopeutuminen
ilmastonmuutoksen hillintä
klimatpolitik
jordbruks
skogsbruk
jordbrukspolitiken
klimatförändring
koldioxidneutralitet
Markanvändningssektorn
förändrad markanvändning
kolmarknaden
koldioxidneutral 2035